torstai 15. maaliskuuta 2012

Palvelukodin päiväkirja - osa 2/?

Taas oli Kangasrouskussa iltapala-aineet vähissä - maitoa ei kaikille edes sitä lasillista. Joku ravitsemusterapeutti oli johtajattaren mukaan sanonut, että on ok rajoittaa maidon juontia - olisiko tämä herra tai rouva Joku Coronarian palkkalistoilla keikkailemassa? Totta kai Coronarialle sopii rajoittaa maidon juontia, kun samalla voi säästää kustannuksissa.

Jääkaapit ovat siis nyt tyhjänä joka solussa. Mitähän aamupalalla syödään?  Onkohan se sama Joku sanonut, että yleensäkin ottaen syöminen on pahasta ja sitä pitää rajoittaa? Totta kai Coronarialle sopii rajoittaa ruoan syöntiä, kun samalla voi säästää kustannuksissa. Jos nyt ei mitään tehdä, niin tässä käy vielä niinkuin sille entiselle hevoselle - kuoli juuri kun oppi olemaan syömättä.

Eikö palvelukodin johtajan tehtävä ole huolehtia siitä, että yksikköön tilataan tarvittavat ruoat ja tarvikkeet ajallaan? Jos ei, niin Coronarian johtamisjärjestelyissä on jotakin pahasti pielessä - suoranaista välinpitämättömyyttä ja osaamattomuutta.

Myös työtoiminnan järjestelyihin on mahdollisesti tulossa muutoksia. Miksi ihmeessä pitää sotkea kaikki toimivatkin asiat juuri kun alkoi näyttää siltä, että jotakin positiivista ehkä on tapahtumassa. Eikö uuden johtajan pitäisi hyödyntää olemassa olevaa osaamista, tutustua toimintaan kaikessa rauhassa ja tehdä muutoksia vasta kun ymmärtää mistä on kysymys?

Näyttää siltä, että talossa pitempään olleet osaavat työntekijät alkavat väsyä - he sentään ovat jo oppineet tuntemaan asukkaat ja osaavat toimia näiden kanssa. Jos nyt kokeneemmat työntekijät tekevät omia ratkaisujaan johtajavaihdoksen seurauksena ja tilalle tulee Coronarian keikkaajia - niin voi olla että oma lapsikin lähtee lomille ... silloin nimittäin ei enää uskalla luottaa mihinkään.

On jokseenkin pöyristyttävää, että tällaista voi tapahtua Suomessa 2000-luvulla. Näitä tarinoita kerrotaan yleensä 1900-luvun alkupuolen huutolaisista. Silloin orvoiksi jääneitä tai muuten "huonosti hoidettuja" lapsia pistettiin kunnan toimesta huutolaisina sijaisperheisiin. Kunta sijoitti sinne missä luvattiin halvimmalla huolehtia - ei ollut kovin rapoinen elämän alku näillä lapsilla - ruokaakaan ei aina ollut ...

Nykypäivänä kunta valvoo asioita palveluntuottajan raporttien pohjalta. Hallintovirasto valvoo asioita kunnan ja palvelutuottajan raporttien pohjalta.  Ja palveluntuottaja näköjään tekee mitä tykkää - raportteihinhan kun voi kirjoittaa mitä haluaa ... Taitaa tämä hoivapalvelujen kilpailutus nykymalliin olla suora huutolaisjärjestelmän inkarnaatio.

Ei ole kiva olla koko ajan epäluuloinen ja vahtimassa - muutakin tekemistä olisi - mutta näyttää siltä, että ilman vanhempien valvontaa palvelukodista tehdään kehitysvammaisten säilytyslaitos vanhan Romanian malliin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti