lauantai 31. maaliskuuta 2012

Palvelukodin päiväkirja - osa 5/?

On käyty keskusteluja Oulun kaupungin ja palveluntuottaja Coronarian edustajan kanssa. Näiden tahojen konsensus näyttää olevan, että "yhdessä toimien palautetaan luottamus niin, että kaikilla on hyvä mieli ja asukkaat voivat jatkaa asumistaan yksikössä".  Niinpä niin.

Tätä siis markkinoidaan meille omaisille - asiaa on vain myyty samoilla argumenteilla jo liian monta kertaa. Liian monen tapahtuman jälkeen.

Muutaman päivän olen tässä pureksinut palaverien antia ja miettinyt mitä kirjoitan tänne. Mitä teen? Pitäisikö laittaa jotakin positiivista toiveajattelua? Pitäisikö laittaa mitään? Kun olo ei kuitenkaan ole tullut yhtään paremmaksi, päinvastoin, eikä luottamus parantunut, niin kerronpa miten tilanteen näen. Pahoin pelkään, että vanhemmat ovat nyt yksin ajamassa lastensa asiaa. Toivon toki vielä, että näin ei ole - ei voi ymmärtää, että puolentoista vuoden jälkeen vielä voidaan antaa toimijan jatkaa tätä touhua.

Sen siis pitäisi riittää omaisille, että toimitusjohtajalta on tullut ILMOITUS, että ruokahuolto jatkuu entisellään. Tämä vasta kun omaiset laittoivat löytämänsä hirvittävän ruokalistan sähköpostiliitteenä kaupungin edustajille ja Coronarian toimitusjohtajalle. Ei anteeksipyyntöä, pahoittelua, ei selitystä sille miksi muutos on tehty.

Kukaan ei ota vastuuta. Johtajatar ei pahoittele eikä kuulemma vastaa ruokahuollosta ... eikä budjetista ... ???

Kuka sitten vastaa? Kuka teki muutoksen? Hänen lähin esimiehensä? Koko Coronariakonsernin toimitusjohtaja? Vai peräti joku ihan sivullinen vaan kävi tilailemassa ruoat? ...  kun asiaa ei haluta firman toimesta selvittää loppuun, niin jää ilmaan kysymys: "mitä seuraavaksi ja kenen toimesta?"

Keskustelu omaisten kanssa siitä, että ruokahuoltoa aiotaan muuttaa, ennen sen muuttamista, olisi ollut laadukasta toimintaa.

Näin vähäpätöisinä meitä pidetään. Kun sitä pahoittelua ei tullut, niin nyt taitaa olla niin, että pahoittelu ei enää riitä.

Omaisille ei siis aiota kertoa muutoksista?

Henkilökunta ilmiselvästi "pelkää" keskustella vanhempien kanssa - onko taustalla ohjeistus, hehän voisivat möläyttää jotakin johdon ja bisneksen kannalta harmillista? Kertoa vaikka ruokahuollon muutoksista. Mitä Coronaria tekee seuraavaksi - meneekö taas pari, kolme viikkoa ennen kuin huomataan mitä on tapahtumassa? Ja sitten aloitetaan uudelleen.

Omaisilta vaaditaan avoimmuutta ja yhteistyötä.

Ja yrityksen toiminnasta paistaa läpi lähinnä harmi siitä, että tapahtuma voi haitata bisneksiä. Häiriötekijöitä ei kaivata palveluliiketoimintaan - sehän on jo lähtökohtaisesti kylmää toimintaa. Ihmismassojen puristamista koneiston läpi. Omaisten ja asiakkaiden pitäisi käsitellä yritystä silkkihansikkain, kun se sentään suostuu tekemään edes osan niistä asioista mitä pitäisi tehdä sopimusten ja lakien mukaan.

Omaiset ovat koko tämän ajan ja jo ennen kilpailutustakin olleet avoimia ja yhteistyöhaluisia!

Olemme aikoinaan itse ottaneet yhteyttä Oulun kaupunkiin hankkeemme takia ja jopa tehneet kaupungin vaatimat tarveselvitykset ja kartoitukset mahdollisista muuttajista. Olemme itse järjestäneet nuorillemme itsenäistymis-/muuttovalmennuksen ennen muuttoa. Itse myös järjestimme tilat valtakunnallisen toimijan avulla - rakennettiin uusi talo, jota Oulun kaupunki vuokraa. Itse haimme Kangasrouskun palvelukodille tontin Oulun kaupungin kaavoitusyksikön kanssa. Itse kokosimme muuttavan ryhmän nuoret ja vanhemmat yhteen.

Vaikka Oulun kaupunki ei ymmärtänyt muuttovalmennuksen tarvetta - ensi alkuun ei koko yksikön tarvetta - sehän maksaa - niin kuitenkin asiat sujuivat tähän asti hyvässä yhteistyössä keskustellen. Unelma palvelukodista näytti vähitellen toteutuvan. Tässä se emotionaalinen tausta, josta pettymys nykyiseen tilanteeseen kumpuaa. Töitä oli omaisten toimesta tehty valtavasti jo ennen toiminnan alkamista.

Ainoa mitä emme itse voineet tehdä oli palveluntuottajan valinta. Se piti kaupungin kilpailuttaa halvimmalla hinnalla. Ja siinä siis mentiin metsään.

Kaiken lisäksi palveluntuottaja selvisi viime tingassa ennen muuttoa. Ja moni asia mitätöitiin heti kättelyssä ...

Muuttovalmennuksen hyöty jäi vähäiseksi, kun esimerkiksi siinä haettuja ryhmäytymisiä ei toteutettu. Silloisen johtajattaren selityksenä oli, että palveluntuottajalla oli oma tapansa tehdä ryhmäjaot - siis näköjään tapa tehdä ne kuuntelematta asiakkaitaan. Ryhmät saatiin tietää muuttopäivänä - pettymys heti ensimmäisenä päivänä, kun ryhmät olivat jotakin ihan muuta kuin oli kuviteltu.

Henkilökohtaiset avustajat eivät palveluntuottajan mielestä kuuluneet meidän nuorillemme - vaikka Oulun kaupunki oli ne tilannut. Tämäkin "tieto" tuli heti ensimmäisenä muuttopäivänä. Myös tilatun työtoiminnan alku oli epämääräistä epämääräisissä tiloissa. Kaikista näistä tapeltiin valvontaviranomaisia myöten ensimmäisen vuoden aikana. Laihoin tuloksin, mutta menipähän tiedoksi.

Siis Oulun kaupunki tilasi nuorillemme palveluasumisen, henkilökohtaiset avustajat ja työtoiminnan samalta palveluntuottajalta. Mielenkiintoinen kokeilu kuulemma ... ei vain toimi. Palveluntuottajaksi sattui peluri, jonka hinta tälle kaikelle on halvempi kuin "normaalisti" pelkkä palveluasumisen hinta. Vai käviköhän niin, että ei tullut luettua koko tarjouspyyntöä läpi ... sattuuhan sitä, jos ei osaa.

Joku on väittänyt, että tämä arvostelu on kohtuutonta palveluntuottajaa kohtaan - eihän kaikkea voi saada toimimaan täydellisesti. Ei tässä täydellisyyttä haetakaan, vaan osaavaa toimijaa vetämään toimivaa palvelukotia, jossa asukaat ja työntekijät viihtyvät - jossa toimitaan avoimesti ja ennakoivasti (vaikkapa keskustellaan etukäteen ruokahuollon muutoksista asukkaiden ja omaisten kanssa).  Se toimija voi olla yritys, omaisjärjestö, tai se voi olla kunta - kunhan toimii luotettavasti.

Kohtuutonta on se, että vanhemmat joutuvat nyt tekemään käytännön valvontatyön oman työnsä ohella - ja lisäksi mielipiteitämme vähätellään ja kyseenalaistetaan.

Selvää on kuitenkin, että unelma toimivasta palvelukodista on nyt ainakin toistaiseksi mennyttä. Osa vanhemmista harkitsee lapsensa pois ottamista - ainakin joksikin aikaa lomille - vaikkapa tekemällä järjestelyjä omissa työkuvioissaan mahdollisuuksien mukaan. En tiedä olisiko se riittävä signaali, vai pistetäänkö palvelukotiin tilalle vain uusia asukkaita prosessoitavaksi ...


7 kommenttia:

 1. Hyvä että joku uskaltaa tuoda asiat julki.
  Tämmöistä ei saisi olla eikä tapahtua.
  Minulla sisarus asuu myös oulussa ryhmäkodissa
  Mielenkiintoita lukea tätä blogia

  VastaaPoista
 2. Ovatko asiat oikeasti näin? Nyt kuulemme, luemme vain yhden vanhemman mielipidettä. Uskaltaisiko joku muukin kirjoittaa, vaikka myös nimettömänä. Voisiko taustalla olla jotain muutakin pahan mielen aiheuttajaa kuin ruokalista. Keskustelkaa, koska asia vaikuttaa näin isolta. Ei yhden ihmisen asian pyörittäminen kauan innosta eikä saa aikaan yhtään mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. TODELLISUUDESSA ASIAT VIELÄ HUONOMMIN,EI KANNATA EPÄILLÄ TOSI ON.EI OLE KYSYMYS YHDESTÄ VANHEMMASTA,MUUTA EIVÄT USKALLA PUUTTUA NÄIHIN KAUHEKSIIN ON PUUTTUVA,HYVÄ KUN JOKU USKALTAA

   Poista
 3. Olen yrittänyt kirjoittaa tänne jo useamman kerran jotakin hyvää lastemme kodista. Halpamaista, kun tarkistus näyttää kelpuuttavan tänne vain viestit joissa kangasrouskusta kirjoitetaan negatiivista. Kuvaa se sekin paljon tätä blogia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. eipä siitä talosta ole mtään hyvää kerrottavaa.hyvä kun joku uskaltaa kirjoittaa eikä pelkää,että kirjoittelu huonontaa oman lapsen elämään ko.talossa.

   Poista
 4. Blogin pitäminen on kovin henkilökohtainen juttu ja todellakin kuvastaa omaa pettymystäni palveluntuottajaan. Ja omaa näkemystäni syistä. Tosin tiedän, että moni muukin jakaa saman tunteen. Eikä tämä toimintakuvio ole tuntematon muuallakaan maassamme - senpä takia asiaa käsitellään myös poliittisella tasolla.

  Kiinnostus asiaan on myöskin kovin henkilökohtainen juttu. Jokaisella on oikeus lukea tai olla lukematta.

  Blogia päivitän silloin kun ehdin - samoin tulleita kommentteja - työmatkalla yritän keskittyä työhommiin, en blogin päivittämiseen. Siitä tämä katkos. Kommentointi ei ole vapaata aiemman kokemuksen takia. Kummasti ilmaantuu ns. Suomi24-keskusteluryhmäläisiä tms. trolleja blogiin kuin blogiin.

  VastaaPoista
 5. Tulee väkisin mieleen vastakohta siitä Toisenlaiset Frendit- ohjelmatsta. Sinisilmäisesti olen ajatellut, että kaikki suomen vastaavat palvelukodit olisivat sellaisia. Mutta että tälläistä kohtelua on Oulussa, kaupungissa jossa itsekin asustelen. Damn, miten sokea olen ollut.

  Toivottavasti tilanne kohentuisi ja pian.

  VastaaPoista