torstai 22. elokuuta 2013

Palvelukodin päiväkirja - osa 8/?

Kangasrouskun viimeisimmästä vuodesta ehkä myöhemmin. Tänään järkytti ja sai aikaan "deja vu"-tunnelman TV-ohjelma.

Tuli katsottua Yle Fem-kanavalta ohjelma yksityisestä vanhustenhuollosta Ruotsissa - ohjelma kertoi monikansallisten pääomasijoittajien Carema-yrityksen bisneksistä erään kunnan kanssa.

http://areena.yle.fi/tv/1805827  (katsottavissa 21.9.2013 saakka)

Karmeata katsottavaa - asioiden salailua, säästöjä ruoassa, vääriä hoitoja, hygieniapuutteita, laadun huononemista (aiempaan kunnalliseen toimintaan verrattuna), tarvikepulaa (vaikkapa pesulaput, joita muuten Kangasrouskussakin on yritetty maksattaa/maksatettu asukkailla ...) , omaiset tekevät osan töistä, henkilökuntaa on liian vähän (vaikka raporteissa toisin väitetään), sairasloman sijaisissa säästetään.

Kaikki toiminta tuossa ruotsalaisessa hoitokodissa perustui ohjelman mukaan vain tuloksen maksimointiin, vaikka johto muuta väittikin - asukkaista ja hoidon laadusta viis. Ohjelmassa paljastetaan myös kuinka hoidon ostanutta ruotsalaista kuntaa harhautettiin. Yllätystarkastuksiinkin oli varauduttu koodisanoilla ... sovittu kuulutus tiedotti henkilökunnalle, että tarkastajat ovat talossa ...

Niin paljon ja niin tuttuja asioita ja epäilyjä myös Kangasrouskun matkan varrelta.  Niin tutun tuntuista puhetta ja tunnetta vanhusten omaisilta - ja niin samat asenteet viranomaisilla ja yrityksen edustajilla, että pahaa teki.

Tämäkö on kehitysvammaisten ja vanhusten tulevaisuus myös Oulussa - Suomessa? Onko tämä parempaa kuin kunnan oma toiminta, jossa poliittinen ja virkamieskontrolli on lähellä ja hintakin halvempi? Kuka tätä haluaa ja miksi? Miksi Oulussakin pitää siirtää väheneviä verorahoja pääomasijoittajien taskuun?

Noin vuosi sitten Oulussa käytiin "kolmikantaneuvotteluja", joissa nostettiin näitä asioita Kangasrouskun osalta esiin.  Saatiin palaveri aikaan, vaikka joltakin taholta asiaa yritettiin kampittaa mainostamalla omaisia kunnan poliittisille päättäjille "vain ylireagoiviksi vanhemmiksi". Jotenkin kylmäsi kun tuossa ruotsalaisessa ohjelmassa pidettiin samanlaista palaveria melkein samanlaisella miehityksellä - ja melkein samanlaisin sanankääntein ... ja samoista syistä.1 kommentti:

  1. Kiitti linkkivinkistä. Näin lauantaipäivän ratoksi se tuli katsottua. Karmeudessaan nostatti "karvoja pystyyn" ja vieritti katsojan samanmoiseen deja vu -tunnelmaan. Onneksi nyt juuri pilvien takaa esiin tulevasta auringosta saamme kaikki rajoituksetta nauttia...

    VastaaPoista